Uzm. Dr. Ceren Okur Altuğ, Karşıyaka İzmir

Diş Dolgusu

Diş çürüğü, insanlarda en sık görülen hastalıklardandır. Bu yaygın sağlık sorununu kontrol altına alabilmek için öncelikle önleyici yöntemlerin yaygınlaştırılması, daha sonra da en uygun tedavinin uygulanması gerekmektedir. Eğer çürük gelişimi önlenememişse çok ilerlemeden tedavisinin mutlaka yapılması gerekir. Diş dokusunda madde kaybına neden olan diş çürükleri tedavi edilmezse ağrı, fonksiyon kaybı, olumsuz estetik sonuçlar ve dişin kaybına neden olabilir.

dis-dolgusu-karsiyaka

Çürük Oluşumu Nasıl Önlenir?

Çürük oluşumunu önlemek için esas olan çürük oluşmadan yapılacak koruyucu tedavilerdir. Düzenli olarak diş hekimi kontrolüne gitmek başlangıç çürüklerini durdurmak ve tedavi etmek için önemlidir. Düzenli ve doğru teknikle diş fırçalamak, diş ipi yapmak, doğru beslenmek çürük oluşmaması için çok önemlidir. Eğer çürük gelişmişse ve pulpa dediğimiz diş sinirlerinin bulunduğu canlı tabaka bu durumdan etkilenmemişse dolgu ile kaybedilen dokular restore edilebilir. Yaygın çürüğü bulunan hastalarda ise dolgu yapıldıktan sonra hekim tarafından flor uygulamaları yapılabilir, diyet önerileri ve gerekirse gargara gibi yardımcı ajanlar önerilebilir.

Diş Dolgusunda Kullanılan Materyaller

Çürüklerin temizlenip restore edilmesi için yaygın olarak amalgam ve kompozit dolgular tercih edilmektedir. Ancak amalgam dolgular civa içermesi, estetik olmaması ve dişe mekanik olarak tutunması sebebiyle çürük temizlense dahi dişten aşındırılmayı gerektirmesi gibi nedenlerden dolayı  son zamanlarda özel durumlar dışında fazla kullanılmamaktadır.

Amalgama alternatif olarak üretilen ve uzun yıllardan beri estetik dolgu materyali olarak kullanılan kompozit rezinler ise diş rengiyle uyumlu olması, dişte ilave aşındırmaya gerek duymaması gibi avantajlara sahiptir. Çürük dişlerin yanı sıra kırık dişlerde, ön dişlerdeki boşlukların kapatılmasında, şeklinden dolayı estetik sorun yaratan dişlerin düzeltilmesinde de kompozit dolgular yapılabilmektedir.