Uzm. Dr. Ceren Okur Altuğ, Karşıyaka İzmir

Diş Protezi Uygulaması

Kaybedilen dişler veya dişlerdeki aşırı madde kaybı nedeniyle kaybedilen fonksiyon, estetik, rahatlık ve sağlığı yeniden kazandırmak amacıyla diş protezleri yapılmaktadır.

Bu protezler sabit ve hareketli (takılıp çıkarılabilen) olmak üzere iki çeşittir.

Sabit protezler tek ve kısmi diş eksikliklerinde uygulanabilirken, daha fazla ve geniş dişsiz boşluk varsa, azı dişler eksikse ya da tam dişsizlik varsa hareketli (takılıp çıkarılabilen) protezler uygulanmaktadır.

Günümüzde implant destekli protezler de yaygın olarak uygulanmaktadır.

dis-protez-izmi

Kliniğimizde Uygulanan Başlıca Protetik Tedaviler

  • Diş destekli sabit protezler (metal destekli porselen, zirkonyum, tam seramik),
  • İmplant destekli sabit ve hareketli protezler,
  • Hareketli protezler,
  • Çene eklemi tedavileri,
  • Lamina (yaprak porselen) uygulamaları.

Diş Destekli Sabit Protez Uygulamaları

Sabit protez uygulamalarında sıklıkla metal destekli porselen ve zirkonyumlar tercih edilmektedir. Porselen tek başına kırılgan bir materyaldir ve çiğneme kuvvetlerine dayanamaz. Bu nedenle metal alt yapı üzerine işlenebilir. Bu metal çeşitli alaşımlardan oluşabildiği gibi zirkonyum da kullanılabilir. Hastalarca bilinen aksine zirkonyum da metaldir. Beyaz renkle olduğu için özellikle estetik bölgede gri yansımalara sebep olmadığından tercih edilebilir.

İmplant Destekli Protezler

Çene kemiğine yerleştirilmiş implantların üzerine yapılan protezlerdir. İmplant destekli sabit protezler tek çenede 6-8 implant üzerine yapılan protezlerdir. İmplant destekli hareketli protezler ise hasta tarafından çıkarılıp temizlenebilen, çiğneme, konuşma sırasında hareket etmeyen protezlerdir. Tek çenede 2-6 implant üzerine yapılırlar.

Hareketli Protezler

Diş eksikliği fazla ise ya da tam diş eksikliği olduğu durumlarda yapılan, takılıp çıkarılabilen protezlerdir.

Çene Eklemi Tedavileri

Bruksizm yani diş sıkma ve diş gıcırdatma sorunu toplumumuzda yaygın olarak görülmektedir. Bu durum dişlere zarar verdiği gibi kas hipertofisine yani büyümesine neden olur, ayrıca çene eklemindeki diske fazla yük gelmesi ve diskin geri dönüşümsüz hasar görmesi ile sonuçlanır.

Bazı hastalar, geceleri diş sıktığının farkında olmayabilir. Sabahları boyun, şakak bölgesinde ağrılarla uyanma şikayetleri varsa, dişlerde aşınma mevcutsa mutlaka diş hekimine gidilmelidir.

Çene ekleminin cerrahi olmayan tedavilerinde öncelikle dişlerde erken temas olup olmaması teşhis edilir. Hastalardan ölçü alınır ve gece kullanacakları plaklar hazırlanır. Bazı hastalara gece plağına ek olarak botoks uygulamak gerekebilir. Botoks uygulamalarının 6 ayda 1 tekrarlanması gerekir. Kas hipertrofileri hastaların yüz şekillerini de olumsuz olarak etkileyebilmektedir. Bu durumda kasa uygulanan botoks zamanla o kasın küçülmesini sağlamaktadır.

Lamina, Yaprak Porselen Uygulamaları

Dişte preparasyona gerek duyulmadan ya da çok az preparasyon yapılarak dişin şeklinin, renginin kalıcı olarak düzelmesini sağlayan, dişe takma tırnak gibi yapıştırılan protezlerdir.

Dişlerin şeklinden ve renginden memnun olmayan hastalara, dişlerin arasında boşluk olan kişilere, hafif çapraşıklık olan dişlere lamina uygulanabilir. Hastaların derin kapanışı varsa, dişlerde derin dolgular varsa ve bruksizm varsa başka tedavi yöntemleri seçilmelidir.