Uzm. Dr. Ceren Okur Altuğ, Karşıyaka İzmir

Ağız Kokusunun Sebepleri Nelerdir?

Kötü ağız kokusu, sosyal hayatı ve psikolojiyi olumsuz yönde etkileyen ve sık rastlanılan bir durumdur. Dünyada dört kişiden üçü ağız kokusundan şikayet etmektedir. Ağız kokusuna bir çok faktör neden olabilmektedir. En yaygın nedeni ise sarımsak, soğan gibi yiyeceklerin tüketilmesiyle beraber meydana gelen ağız kokusu ve açlık nefes kokusudur. Ayrıca hastalar genellikle sabah uyandıklarında ağız kokusu varlığından sık sık şikayetçidirler. Bunun nedeni sindirim sisteminde biriken gazlar ve ağız içerisindeki bakterilerin oluşturduğu sülfürlü bileşenlerdir. Bu nedenlerle meydana gelen ağız kokusu fizyolojiktir. Diyetin değiştirilmesi, dişlerle beraber dilin ve yanağın fırçalanması ile geçebilir.

Bazı kötü ağız kokuları ise bir hastalığın belirtisi olabilmektedir. Bu nedenle uzun süredir devam eden ve kişinin kendisini ve yakınlarını rahatsız eden ağız kokusu ihmal edilmemelidir. Kulak, burun, boğaz enfeksiyonları, reflü gibi mide rahatsızlıkları, sinüzit, şeker hastalığı varlığı, böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği ve metabolizma bozuklukları ağız kokusuna neden olabilmektedir.

Kötü ağız kokusunun yaygın sebeplerinden biri de ağız içerisindeki problemlerdir. Diş çürükleri, diş eti hastalıkları, uygunsuz protezler de ağız kokusuna neden olmaktadır. Ağız içerisindeki sorunlar giderildikten sonra hastaların %90’ında bu şikayet azalmaktadır.

Eğer hastalar kötü ağız kokusundan şikayetçi ise sakız ve gargara gibi ürünlerle kötü kokuyu maskelemeye çalışmamalıdırlar. Çünkü etken çeşitli hastalıklar olabilmektedir. Bunun yerine kötü ağız kokusu mevcutsa su tüketimi arttırılmalı, diş fırçası ve diş ipi ile düzenli ağız bakımı yapılmalı, dişlerle beraber dil ve yanak da fırçalanmalı, et ve süt ürünleri, soğan sarımsak gibi gıdaların tüketimi yerine sebze ağırlıklı diyetler tercih edilmelidir. Bu önlemlere rağmen geçmiyorsa diş hekimine, kulak burun boğaz uzmanına ve gastroentereloğa başvurulmalıdır.