Uzm. Dr. Ceren Okur Altuğ, Karşıyaka İzmir

Çocuk Diş Hekimliğinin Önemi

Çocuklarda Süt Dişlerinin Önemi

Süt dişlerinin yerine zamanla nasılsa daimi dişlerin geleceği düşüncesi maalesef toplumumuzda sıklıkla karşılaştığımız yanlış bir düşüncedir. Süt dişleri çocuğunuzun daimi dişlenme sürecine kadar beslenmesini, dolayısıyla sindirim sisteminin gelişmesini sağlayan ayrıca konuşmaya başladığı dönemde kelimeleri doğru öğrenmesini sağlayan önemli faktörlerdir. Bunun yanı sıra daimi dişlenme sürecine kadar dişlerin yerlerini korumaktadır. Unutulmamalıdır ki sağlıklı süt dişleri demek sağlıklı daimi dişler demektir.

Çocuklarda Neden Diş Problemleri Olur?

Gece biberonla uyuma, şekerli gıdalar tüketme, parmak emme alışkanlığı, diş fırçalamama, uzun süre emzik kullanımı, ağızdan nefes alma gibi nedenlerle çocukların diş ve çene gelişimlerinde sorunlarla karşılaşılmaktadır. Süt dişleri sürdükten sonra ebeveynler çocuklarını mutlaka diş hekimine götürmelidirler. Dişlerde renk değişimi, erken süt dişi kaybı, parmak emme alışkanlığı, alt veya üst çenenin normale göre daha geniş ya da küçük olması gibi durumlarda ebeveynler çocuklarını diş hekimine mutlaka götürmelidir.

Çocuklarda Erken Süt Dişi Kaybı

Çürük, genetik faktörler, travma gibi sebeplerle süt dişleri olması gerektiğinden önce kaybedilmektedir. Çocuğunuzda bütün süt dişleri çürükten bağımsız erkenden kaybediliyorsa nedeni kalıtımsal ya da doğumsal bir hastalık olabilir. Bunun dışında çürük veya travma nedeniyle erken kaybedilen süt dişlerinin yerine mutlaka sabit veya hareketli yer tutucular yapılmalıdır. Zamanından önce kaybedilen süt dişleri yerini koruyamaz ve ileride daimi dişlerin sürebileceği yer kalmaz. Bu durum daimi dişlerin çapraşıklığına ya da gömülü kalmasına sebep olabilir.

Çocuklarda Ortodontik Tedavi

Toplumda çocuklarda tel tedavisi için en uygun zamanın süt dişlerinin dökülüp daimi dişlerin sürdüğü zaman olduğuna dair yanlış bilgiler yayılmaktadır. Aksine kız çocuklarında ortalama 12, erkek çocuklarında ise 14 yaşına kadar büyüme-gelişim devam ettiği için erken dönemde farkedilen çene yapısındaki sorunlar bu büyüme-gelişim döneminden yararlanılarak tedavi edilebilmektedir. 7 yaşında keser ve 1. azı dişleri sürdüğü dönemde teşhis edilen dişsel ve iskeletsel bozukluklar bu dönemde kullanılan fonksiyonel apareylerle tedavi edilebilmektedir. Böylece çocuğun ilerideki ortodontik tedavi ihtiyacı azalır ve alt çene ve üst çenenin az veya fazla geliştiği durumlarda (alt çenenin önde olması gibi) çocuğun büyüme gelişiminden yararlanılarak bu apareyler sayesinde büyüme istenilen doğrultuya yönlendirilebilir.