Uzm. Dr. Ceren Okur Altuğ, Karşıyaka İzmir

İmplantın Ömrü Ne Kadardır?

Diş implantı nedir?

Dental implantlar günümüzde kaybedilen dişlerin yerine sıklıkla uygulanmaktadır. Tek diş eksikliklerinden total diş eksikliğine kadar çeşitli vakalarda implantlardan sıklıkla yararlanılmaktadır.

İmplant yerleştirildikten ne kadar süre sonra protez yapılabilir?

İmplantlar çene kemiği içerisine yerleştirildikten ortalama 3 ay süre sonra hastalara daimi protezleri yapılabilir. Eğer diş eksikliği estetiği olumsuz yönde etkileyecek bir bölgede ise hastalar 3 ay gibi bir süre dişsiz beklemek istememektedirler. Bu nedenle bazı olgularda implant yerleştirilmesini takiben en fazla 48 saat içerisinde hastaya bir protez teslim edilebilmektedir. Üst çenede yeterli kemik desteği olmayan arka bölgelerde implantı yerleştirebilmek için sinus yükseltme işlemi yapılmaktadır. Bu durumlarda daimi protezlerin yapılması için 6 ay beklemek gerekir.

İmplant kimlere uygulanabilir?

Cerrahi işlemi engelleyecek sistemik hastalığı bulunmayan, ağız bakımı iyi olan, 18 yaşından büyük olan (çene gelişimi erken tamamlanan olgularda daha erken yaşta da yapılabilir) herkese implant yapılabilmektedir. İmplant uygulanacak bölgede ileri düzeyde kemik yetersizliği bulunuyorsa, çeşitli cerrahi prensiplerle önce kemik oluşumu sağlanarak ya da planlama değiştirilerek implant yerleştirilmesi mümkündür.

İmplantın ömrü ne kadardır?

Bu soruya sıklıkla biz hekimler “Dişinizin ömrü ne kadarsa, implantınızın ömrü de o kadardır” cevabını veririz. Çünkü implantın başarısı cerrahi başarının, protezin başarısının ve hastanın ağız bakımının başarısının toplamıdır. Bunlardan birinin başarısızlığı implant kaybı için risk oluşturmaktadır.

Günümüzde implantlar hekimler tarafından sıklıkla yapılmaktadır. Ne yazık ki son zamanlarda implant uygulamaları kadar implantların kaybedilmesi, çıkarılmak zorunda kalınması ile de karşı karşıya kalınmaktadır. Diş eti hastalığı (periodontitis) olan hastalarda tedavi edilmeden implantların yapılmış olması implantın etrafında da kemik kaybı ve yumuşak doku çekilmesi olmasına ve implantın kaybedilmesine davetiye hazırlamaktadır.

İmplant tedavisi tamamlanmış olsa bile yılda en az bir kere diş hekimine kontrole giderek, kemik kaybı ya da implant çevresi yumuşak doku enflamasyonu varsa erken dönemde tedavi edilmesi sağlanmış olur ve böylece implantlar uzun süre ağızda kalır.