Uzm. Dr. Ceren Okur Altuğ, Karşıyaka İzmir

Çene Cerrahisi

Çene kemiği içinde kalıp zamanı gelmesine rağmen normal konumunu alamayan dişlere gömülü dişler adı verilir. En sık olarak 20 yaş dişleri, bunları takiben de kanin (köpek) dişleri sıklıkla çene kemiği veya diş eti içerisinde gömülü kalabilmektedir.

Gömülü kalan köpek dişleri ortodontik tedavi ile cerrahi olarak üstü açılıp ağız içindeki konumuna getirilebilmektedirler. Bazı durumlarda ise çekimi gerekebilmektedir.

Gömülü 20 yaş dişlerinin çekimi sıklıkla uygulanan cerrahi işlemlerdir.  20 yaş dişlerinin çıktığı dönem sıklıkla 16-24 yaş arasıdır. Eğer bu zamanlarda 20 yaş dişleri ağız içerisinde uygun konumuna gelmemişse hastaların mutlaka diş hekimine muayene olmaları gerekmektedir.

Neden Gömülü 20 Yaş Diş Çekimi Gerekir?

  • Ağız içerisine tam sürmemiş (yarı gömük) 20 yaş dişlerinin üzerindeki mukoza üzerine çok kolay bir şekilde plak birikir. Bu biriken plak gıda artıkları, bakteriler için besin kaynağıdır ve perikoronit dediğimiz ağrılı, ateşe sebep olabilen enfeksiyona neden olmaktadır.
  • Dişleri sıkıştırarak daha önde bulunan dişlerde çapraşıklığa sebep olabilir.
  • Pozisyonundan dolayı komşu dişe zarar verebilir, bu dişin çürümesine ve ilerleyen zamanlarda kaybına sebep olabilmektedir.
  • Kist, tümör, sinir hasarı gibi durumlara sebep olabilir.
  • Eğer yukarıda bahsedilen durumlara sebep vermeyen gömülü 20 yaş dişleri varsa hekim kararıyla çekimi yapılmadan düzenli kontrollerle takip edilerek bırakılabilir.