Uzm. Dr. Ceren Okur Altuğ, Karşıyaka İzmir

Kanal Tedavisi

Kanal tedavisi oldukça fazla hasar görmüş ya da iltihaplanmış bir dişi onarmak ve kurtarmak için yapılan bir tedavidir. Tedavi, dişin hasar görmüş bölümünün (dişin özü-pulpa) çıkarılması, temizlenmesi, dezenfekte edilmesi ve tekrar doldurularak kapatılmasını içeren hassas bir tedavi yöntemidir.

Kanal tedavisi, hastaların doğal dişlerini kaybetmelerini önleyen, dişin ağızda kalmasıyla beraber çevresindeki kemik ve diş etini de koruyan önemli bir tedavi yöntemidir. Genellikle çürüğün çok derinleşmesi sebebiyle bu tedaviye ihtiyaç duyulur, bazı durumlarda dişin kırılması veya protez uygulamaları kanal tedavisini gerektirir.

Kanal Tedavisi Hangi Durumlarda  Uygulanır?

Dişte çürük veya kırık nedeniyle aşırı madde kaybı varsa ve kanal tedavisi uygulanması gerekiyorsa dişin restorasyonu zorlaşır. Böyle durumlarda kanal tedavisine ek kanal içine restorasyonun tutuculuğunu arttırmak için post yerleştirmek gerekir. Kırık hattı daha genişse diş eti operasyonu ile dişin görünen kısmı arttırılarak restore edilmesi sağlanır.

Bazı dişlerde ise hem kanal tedavisi hem de diş eti hastalığının kombine tedavi edilmesi gerekir. Diş çevresi dokularla dişin kök kısmı arasında küçük kanallar vardır. Bu hastalıklar bu kanallar aracılığıyla birbirini etkileyebilir.

Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Kanal tedavisi tek seansta yapılabildiği gibi iltihabın durumuna göre 3-4 seansta da tamamlanabilmektedir. Kanal temizlendikten sonra içerisine ilaç koyulur ve geçici dolgu ile kapatılır. Bu ilacın 5-7 gün kalması gerekir. Bu nedenle seans araları ortalama 1 hafta olarak ayarlanır. Seans aralarında hastaların mümkün olduğunca bu dişlerini kullanmamaları gerekir.