Uzm. Dr. Ceren Okur Altuğ, Karşıyaka İzmir

Diş Eti Hastalıkları Tedavisi

Diş eti hastalıkları (periodontal hastalıklar) dişi değil, dişi çevreleyen ve destekleyen dokuları etkileyen bir enfeksiyon hastalığıdır. Hiç çürüğü olmayan dişler bile bu hastalık nedeniyle kaybedilebilir. Periodontal hastalıklar bir veya birçok dişi etkileyebilen; çocuklarda, büyüme çağındaki bireylerde, erişkinlerde ve yaşlılarda görülebilen toplumdaki en yaygın kronik hastalıklardır. Genellikle ağrısız seyrettiği için belirtileri hasta tarafından zor farkedilir ve çoğu vakada hekime geç müracaat edilir.

dis-eti-hastaliklari

Diş Eti Hastalıklarında Yaygın Olarak Görülen Hasta Şikayetleri

  • Diş etinde kanama
  • Kırmızı/morumsu renk değişikliği
  • Diş eti çekilmeleri
  • Dişlerde yer değişikliği
  • Dişlerin sallanması
  • Apse oluşumu
  • Hassasiyet
  • Kötü ağız kokusu

Diş Eti Hastalıklarında Tedavi Süreci

Periodontal hastalıklar, büyük bir oranda önlenebilen ve kontrol altına alınabilen hastalıklardır. Tedavi; enfeksiyon ortadan kalktıktan sonra iyi ağız hijyeninin sağlanmasına, doğru ve erken tanıya ve doğru tedavi yaklaşımlarına bağlıdır. Bu nedenle hem hastanın hem de hekimin tedaviye aktif olarak katılımı gerekir. Hastalığın durumu ve şiddetine göre cerrahisiz periodontal tedavilere ek olarak cerrahi periodontal tedaviler de uygulanmaktadır.

Cerrahi Periodontal Tedavilerimiz

Gingivektomi ve Gingivoplasti

Bazı durumlarda iltihapsal, ilaca bağlı ya da kalıtsal olarak diş eti büyümeleri gözlenmektedir. Bu diş eti büyümelerine kemik erimesi eşlik etmiyorsa kemik kaldırılmadan diş eti şekillendirilerek tedavi edilebilir. Bazı durumlarda da hastaların diş eti kenarı seviyesindeki düzensizlikler sebebiyle estetik olumsuzluklarla karşılaşılabilir. Bu durumlarda da gingivektomi ve gingivoplasti yapılır.

Flep Operasyonu

Periodontal cepler kök yüzeyi düzleştirilmesi ile yani cerrahisiz tedavi ile sığlaştırılamıyorsa cerrahi olarak cebi oluşturan diş eti çıkartılır.

Kuron Boyu Uzatma Operasyonu

Dişlerdeki çürük veya kırığın diş eti seviyesinin altına kadar ilerlemesi ya da dişlerin boyunun çok kısa olması restorasyonların sağlığını ve tutuculuğunu olumsuz olarak etkiler. Bu durumlarda kron boyu uzatma operasyonları yapılır.

Yumuşak Doku Greftleri

Diş fırçasının yanlış kullanılması, anatomik durumlar ya da diş eti hastalıkları sebebiyle bir veya birkaç dişte meydana gelen belirgin diş eti çekilmelerinin, ağzın farklı bir bölgesinden (genellikle damaktan) alınan yumuşak doku parçası ile örtülmesi işlemidir.

Sert Doku Greftleri

Kemik kaybının ileri boyutta olduğu bölgelerde yapay veya doğal kaynaklı kemik tozu uygulamaları ve kandan elde edilen trombositten zengin hücreler ile kemik yapımının uyarılması işlemidir.

Diş Etleriyle Gülümseme (Gummy Smile)

Gülümsediklerinde diş etleri fazla gözüken hastalara yapılacak küçük bir operasyon ile diş eti fazlalıkları uzaklaştırılarak daha güzel bir gülümseme sağlanır.

Diş Eti Çekilmesi

Diş eti çekilmesi sonucu dişlerde kök yüzeyleri açığa çıkar. Bu durum diş hassasiyetine ve estetik sorunlara yok açabilir. Yumuşak doku greftleri ve mikrocerrahi uygulamalar ile bu çekilmelerin tedavisi mümkündür.

Diş Eti Renklenmeleri

Sigara kullanımı, genetik faktörler gibi nedenlerle diş etlerinde farklı renkte bölgeler olabilir. Gülme hattında ise bu renklenmeler basit müdahalelerle tedavi edilerek istenilen pembe diş etlerine ulaşılabilir.