Uzm. Dr. Ceren Okur Altuğ, Karşıyaka İzmir

Diş Eti Çekilmesi Tedavisi

Neden diş etlerimiz çekilir?

Diş eti çekilmelerinin birçok nedeni vardır. Diş eti hastalıkları, hatalı diş fırçalamalar, dişlerdeki çapraşıklıklar, ince diş eti, travma gibi nedenler diş eti çekilmelerinin en yaygın sebebidir.

Diş eti çekilmelerini nasıl önleyebiliriz?

Öncelikle diş eti çekilmesine neden olan faktörleri ortadan kaldırmak gerekir. Eğer diş etinin çekilmesinin sebebi hatalı, sert diş fırçalama gibi nedenlerden dolayı ise fırçalama tekniğinin ve diş fırçasının hekimin tavsiyesine göre değiştirilmesi gerekir. Eğer neden diş eti hastalığı ise diş eti hastalıkları uzmanı tarafından önce bu hastalığın tedavi edilmesi gerekir.

Diş eti çekilmeleri nasıl tedavi edilir?

Diş eti çekilmelerinin estetik olarak sorun yaratması, hassasiyete sebep  olması, plak birikiminin artmasına sebep olması, diş eti çekilmelerinin tedavi edilmesini gerektirir. Diş eti çekilmeleri, restoratif olarak tedavi edilebildiği gibi bazı durumlarda da cerrahi müdahalelerle tedavi edilebilir. Bazı diş eti çekilmeleri özellikle dişler arasında üçgen diş eti dediğimiz papil bölgesinde ise ne yazık ki cerrahi olarak tedavi edilemez.

Dişeti çekilmelerinde hangi cerrahi yöntemler uygulanır?

Serbest diş eti greftleri, bağ doku greftleri ve saplı flepler sıklıkla diş eti çekilmeleri tedavisinde uygulanan cerrahi yöntemlerdir. Serbest dişeti grefti ve bağ doku grefti uygulamalarında damak bölgesi verici bölge olarak en sık tercih ettiğimiz bölgedir. Çekilme bölgelerine damaktan alınan 1-1,5 mm kalınlığında serbest diş eti grefti veya bağ doku grefti uygulanır. Damak bölgesinden greft alınamayan hastalarda da başka canlılardan elde edilmiş greftler sıklıkla kullanılmaktadır.

Greft alındıktan sonra damaktaki iyileşme nasıldır?

İlk haftada greft alınan bölgenin üstü epitelle kaplanır. Hastanın bu bölgedeki şikayetleri genellikle 1 haftada geçmiş olur. Yapılan çalışmalar 1. ayda damak kalınlığının eski haline döndüğünü göstermiştir.