Uzm. Dr. Ceren Okur Altuğ, Karşıyaka İzmir

Diş Eti Hastalıklarında PRP ve PRF Tedavisi

Periodontal tedavilerin amacı bireyin doğal dişlerini mümkün olduğu kadar uzun süre kullanmasını sağlamaktadır. Ancak periodontal hastalıklar sonucu maalesef hastalar dişlerini sallanarak kaybetmektedirler. Bunun nedeni diş etrafındaki periodonsiyum dediğimiz dokularda başlayan iltihabi durumdur ve zamanla diş eti çekilmeleri ve kemik kaybı ile sonuçlanmaktadır. Kaybedilen sert ve yumuşak dokuların geri kazandırılması rejeneratif periodontal tedavi ile mümkün olmaktadır. Özellikle vertikal olarak, yani kemik kaybı etrafında sağlam kemik duvarı bulunan kemik kayıplarında bölgedeki diş eti kaldırılır, kök yüzeyi düzleştirmesi işlemi yapılır ve bölgeye kemik grefti ve mine matrix protein gibi materyaller uygulanarak rejeneratif periodontal tedavi gerçekleştirilir. Burada beklenen kaybedilen periodontal ligament, kemik ve sement dokusunun yeniden kazandırılmasıdır.

Son yıllarda geliştirilen trombositten zengin plazma (TZP) ve trombositten zengin fibrin (TZF) uygulamalarında, hastanın kendi kanı santrifüje edilerek, büyüme faktörlerinin konsantre halde cerrahi bölgesine uygulanması sağlamakta, yara iyileşmesini ve rejenerasyonu hızlandırmaktadır.

PRP ve PRF uygulamaları periodontal tedavilerin yanı sıra, çekim soketlerinin korunmasında, bifosfanat kullanan hastalarda osteonekroz bulunan bölgelerde de sıklıkla kullanılmaktadır. Diş hekimliği dışında PRP; ciltteki lekelenmeler, ince skarlar, saç dökülmeleri tedavisinde, dermatolojide de yaygın olarak uygulanmaktadır.