Uzm. Dr. Ceren Okur Altuğ, Karşıyaka İzmir

Çocuk Diş Hekimliğinde Probiyotikler

Çürükten korunmanın çürüğün tedavi edilmesinden daha büyük bir kazanç olduğu görüşü giderek yaygınlaşmaktadır. Bu görüşe göre çürüğe neden olan faktörler ve çürük riski erken teşhis edilmeli ve bu risk faktörleri ortadan kaldırılmalıdır. Asitli, karbonhidratlı gıdaların çocuklar tarafından sıklıkla tüketilmesi yaygın risk faktörleri arasındadır.

Probiyotikler, besinlerle alınan ve belirli miktarlarda alındığında ortamın florasını koruyup patojen bakterilerin çoğalmasını engelleyen mikroorganizmalardır. Bağırsak sistemi ve bağışıklık sistemi üzerindeki olumlu etkileri bilinmekle beraber son yıllarda özellikle başta çürükler, periodontal hastalıklar olmak üzere ağız sağlığına olumlu katkılar sunmaktadır. Yapılan çalışmalar dental plak içinde yeni bir mikroflora yaratarak, başta Streptococcus Mutans olmak üzere karyojenik bakterilerin, yani çürüğe sebep olan bakterilerin çoğalmasını engelleyerek çürük oluşumunu önlediğini göstermektedir.

Probiyotik kapsül, tablet gibi ilaç şeklinde eczanelerde bulunmakla birlikte ev yoğurdu, kefir, turşu gibi gıdalar da probiyotik içeriği açısından zengindir.